Mikä on FWB ja miten sellaiseen päädytään?


FWB – Friends With Benefits

Lyhenne FWB tulee englannin kielen sanoista friends with benefits, ja se tarkoittaa ystävyyssuhdetta, jossa on mukana myös perinteiseen ystävyyteen kuulumattomia intiimejä vivahteita.

FWB-tyyppisen ystävän kanssa voi harrastaa esimerkiksi koiran ulkoilutusta, sienimetsällä käyntiä tai mitä vaan mitä ystävän kanssa normaalistikin tulisi tehtyä.

Tämän lisäksi FWB tyylisen ystävän kanssa voi olla intiimiä kanssakäymistä silloin kun siltä tuntuu.

FWB-suhde poikkeaa parisuhteesta siinä mielessä, että se ei lähtökohtaisesti sido suhteen osapuolia olemaan läheisesti tekemisissä ainoastaan toistensa kanssa. Tämä onkin fwb-suhteen yksi hyvä tai huono puoli, riippuen ihan siitä miten kukin asiaa katsoo.

Toki tästä voidaan keskinäisellä sopimuksella poiketa, jolloin FWB-suhde alkaa olemaan astetta lähempänä parisuhdetta.

FWB-suhteen hyvät ja huonot puolet, ja mistä sellaisen löytää?

Vaikka fwb-suhteista puhutaan sinänsä julkisesti jonkin verran, tuskin kukaan tietää, kuinka yleisiä ne aidosti ovat.

FWB-suhteeseen voi sinänsä päätyä millaisista lähtökohdista tahansa, kunhan kumpikin suhteen osapuoli sellaisen järjestelyn hyväksyy. FWB-suhde voi alkaa joko vahingossa tai sovittuna asiana, ja joskus myös loppunut parisuhde muuntuu kuin itsestään FWB-suhteeksi.

FWB-suhde on kahden läheisyydestä ja ystävydestä pitävän ihmisen välinen suhde.
FWB-suhteessa on sekä hyviä että huonoja puolia.

Pohditaan kuitenkin, millainen olisi hyvä kanava löytää potentiaalisia kumppaneita FWB-suhteeseen. Ja kun Tinderistä on kyse, pohditaan asiaa myös Tinderin näkökulmasta.

Tinder on siitä hyvä paikka hyvän hyötysuhteen löytämiseen, että siellä lähtökohtaisesti voi esitellä itsensä, ja kertoa millaista suhdetta kaipaa, ilman että saa naamalleen ilkeitä katseita tai läpsyä poskelle.

FWB-suhteen etsiminen baarista taas on tietyllä tavalla suurempaa hakuammuntaa. Siinä kontekstissa kun ei ole yleensä tapana suoraan heittää ehdotuksia toisen naamalle. Toki sekin voi onnistua ihan vaikka ekalla kerralla, mutta itse tällaisen suhteen kohdalla liputan Tinderin puolesta.

Vaikeintahan tällaisessa hieman normaalista poikkeavassa suhdemuodossa on se, jos toinen joko ihastuu liikaa, alkaa liian mustasukkaiseksi, tai jompikumpi satuttaa itsensä. Joko niin että haluaakin enemmän, mutta toinen ei, tai niin, että jompikumpi haluaa lopettaa suhteen, mutta toisella olisi halua jatkaa.

Friends with benefits-tyyppisten suhteiden kohdalla kannattaakin aina pitää mielessä, että mikään lähtökohtaisesti pysyvä ratkaisu se ei ole. Tilanteet ja tarpeet muuttuvat, ja ilman vahvaa sitoutumista olevissa suhteissa on aina se riski että toinen löytää jotain uutta. Joko parempaa tai huonompaa, mutta uutta kuitenkin. Ja ihminen on tällaisissa kohdissa yleensä utelias uutta kohtaan.

Yhden illan suhteisiin verrattuna tällaiset pidemmän kaavan suhteet kuitenkin luovat tietynlaisen luottamuksen niihin osallistuvien välille, ja koska suhde on vain läheisyyttä ja ystävyyttä varten, voi tällaisissa suhteissa kohtalaisen paljon helpommin myös puhua juuri näihin aiheisiin liittyvistä asioista. Puuttuu se parisuhteen ja yhteisen arjen tuoma painolasti.

FB – FuckBuddy, on sitten taas hieman eri asia. Tällaisessa suhteessa seksi on pääasia, ystävyyden jäädessä vähemmälle.

FB tarkoittaa sellaista ystävää, jonka kanssa kohdatessa seksi on lähes poikkeuksetta mukana kuvioissa. FuckBuddy on henkilö jonka kanssa ei yleensä ole sen kummempaa kanssakäymistä seksin harrastamisen lisäksi.

FB-suhde voi kehittyä FWB-suhteeksi ajan mittaan, ja toisaalta FWB-suhteesta voi tulla FB-suhde.

Ylipäänsä raja FB:n ja FWB:n välillä on hieman häilyvä ja lakanaan rypistetty 🤷🏻‍♂️

Pari muuta artikkelia sinulle